Kuih Semprit Susu



Mulanya aku cari resepi ni sbb nk buat biskut S tu.. mmg fav aku la biskut ni.. tiap kali nk raya mmg biskut ni wajib aku cari.. tp memandangkan doh dia agak keras nk guna piping bag tu.. smpai sakit2 tangan aku nk memicit.. sudahnya.. guna acuan semprit je.. hehe

Resepi aku ambil dkt sini



Bahan-Bahan
150g Butter
150g Susu Pekat
230g Tepung Jagung.

Bahan2 dia sempoi gilaa...! tak payah pakai telur pon.. 

Cara-Cara
1) Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (guna whisk telur je pn bole).

Memandangkan aku ni xberapa nk gagah, jadi mintak husben yg tolong pukul.. hehe
Adunan yg begitu gebu.. segebu tgn yg memukul.. lol
2) Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
3) Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
4) Picitkan atas dulang yang dialas baking paper.
5) Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.


Nampak gebu kan.. dan mmg sedap..!

Aku buat utk 3 adunan.. so semua bahan2 pon 3kali ganda..
Dpt la dlm 3 balang.. tu pon tak byk rupanya..

Klu tak nk buat bentuk camni... susahhhhh.. sbb xlarat nk picit piping.. huhu..
Pic : google

Share:

2 balas tulisan

  1. mintak izin ambik resepi tuan rumah

    ReplyDelete
  2. Terima kasih bagi tau...baru tepikir nak guna piping bag...huhuhu

    ReplyDelete